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fCMS
CENTERS FOR MEDICARE & MEDICAID SERVICES

January 7, 2013

Lawrence R. Huntoon, MD
Private Neurology
Chapel Park Villa
7008 Erie Road, Suite 6
Derby, NY 14047

Dear Dr. Huntoon:

This is in response to your inquiry concerning your dispute that our interpretation of 42 CFR
§40S.44S(a) is incorrect in suggesting that providers are not allowed to file opt-out affidavits prior
to expiring.

We have notified our Provider Enrollment Operations Group (PEOG) of your concerns about not
being allowed to file your opt-out affidavit prior to it expiring since they initially provided us with
guidance on this matter. PEOGsuggested that we seek additional guidance on the interpretation
of 42 CFR§40S.44S(a) from the Centers for Medicare (CM), the component of the Centers for
Medicare & Medicaid Services responsible for writing this policy.

CM advised us that 42 CFR40S.44S(a) and Pub. 100-2, Medicare Benefit Policy Manual, Chapter
15, Section 40.34 indicate that in order to renew an opt-out without interruption, the affidavit
must be filed within 30 days after the current opt out period expires. CM further interprets this
to mean that these sections do not require the opt-out physician to wait until his current opt-out
period expires before filing a renewal opt-out affidavit. Therefore, you may file a renewal opt-out
affidavit before your current opt-out period expires.

PEOGhas instructed National Government Services (NGS) to follow CM's interpretations to allow
an opt-out physician to file a renewal opt-out affidavit before his or her current opt-out period
expires. We hope you find that your continued efforts to clarify the interpretation of 42 CFR
§40S.44S(a) will make filing an opt-out affidavit with NGSseamless. We would like to thank you
for bringing this matter to our attention.



We hope you find this information helpful. If you have any additional questions, please feel free
to contact me at 212-616-2538.

Melissa Towns
Health Insurance Specialist
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Lawrence R. Huntoon M.D., Ph.D., F.A.A.N.
Board-Certified Neurologist

Private Neurology
Chapel Park Villa

Suite 6
7008 Erie Rd.

Derby, NY 14047
Tel. 716-627-7759

www.PrivateNeurology.com

November 25,2013

Ms. Melissa Towns
Health Insurance Specialist
CMS Region II Office
Division of Financial Management & Fee for Service Operations
26 Federal Plaza
Room 38-130
New York, NY 10278

Dear Ms. Towns:

I reviewed your letter, dated November 15, 2013 (enclosed), Reference
MTN225432:229389 :232398:232389.

Thank you for admitting that your rogue contractor, NGS, was incompetent in treating my Opt
Out renewal as an application instead of what it obviously was - an Opt Out renewal.

I have reviewed 42 CFR §405.445(a) as referenced in your letter. I also have reviewed
Transmittal 160 which you will find at: http://ww\v.cms.gov/Regulations-and-
Guidance/Guidance/Transmittals/downloads/R160BP.pdf.

In your letter, you state: "Please note that you will need to adhere to submitting your next
affidavit within 30 days after the next opt-out period expires."

However, you clearly have misinterpreted 42 CFR §405.445(a). Section 405.445(a) is a
permissive requirement, not an exclusive requirement - that is, a physician is permitted to renew
an opt-out as long as it is renewed within 30 days after the current opt out period expires. It is
equivalent to a grace period following expiration of the current opt out period. It does not mean
that a physician must exclusively submit an opt out renewal after the current opt out period
expires. There is no prohibition of submitting an opt-out renewal prior to expiration of the
current opt-out period. There is no time restriction for filing an opt-out renewal prior to the
expiration of the current opt-out period.

http://www.PrivateNeurology.com


You will find a similar permissive requirement under Section 40.9 - Requirements of the Opt-
Out Affidavit - an opt out affidavit must "Be filed with all Medicare contractors who have
jurisdiction over claims the physician/practitioner would otherwise file with Medicare and be
filed no later than 10 days after the first private contractor to which the affidavit applies is
entered into." That does not mean that the physician must submit the Opt Out affidavit within 10
days after entering into a private contract with a Medicare patient. Physicians can and do submit
Opt Out affidavits well in advance of making a contract with a Medicare patient.

In addition to the fact that 42 CFR §405 .445( a) is a permissive not exclusive requirement, it
makes no logical sense whatsoever to wait until the current opt-out period expires to renew the
opt-out. Ideally, a physician should not allow the opt-out to expire. Maintaining a continuous
opt-out is best served by starting the process well in advance of the expiration of the current opt-
out period. Allowing the opt-out to expire, and then submit an opt-out renewal is a prescription
for disaster. As amply demonstrated via my many months of correspondence with your
incompetent NGS contractor, just to accomplish a simple straight-forward opt-out renewal,
Medicare contractors do not process or do anything in a timely or competent fashion. It has
taken me over 3 months simply to accomplish my opt-out renewal for the 5th time!

Your gross misinterpretation of 42 CFR §405.445(a) will only create further confusion at NGS, a
place where confusion and total incompetence are already rampant.

I Lawrence R. Huntoon, M.D., Ph.D., F.A.A.N.
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:Change Request 8100

SUBJECT: Effect of Beneficiary Agreements Not to Use Medicare Coverage and When Payment May be
Made to a Beneficiary for Service of an Opt-Out Physician/Practitioner

I. SUMMARY OF CHANGES: The purpose of this CR is to modify the policy in chapter 15 regarding
Medicare payments to physicians/practitioners who choose to opt out of the Medicare program to be consistent
with regulations at 42CFR405.435(c).

EFFECTIVE DATE: January 28, 2013
IMPLEMENTATION DATE: January 28, 2013

Disclaimer for manual changes only: The revision date and transmittal number apply only to red italicized
material. Any other material was previously published and remains unchanged. However, if this revision
contains a table of contents, you will receive the new/revised information only, and not the entire table of
contents.

II. CHANGES IN MANUAL INSTRUCTIONS: (N/A if manual is not updated)
R=REVISED, N=NEW, D=DELETED
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contract to furnish emergency care
services or urgent care services to a
Medicare beneficiary. Accordingly, a
physician or practitioner will not be
determined to have failed to maintain
opt-out if he or she furnishes emer-
gency care services or urgent care serv-
ices to a Medicare beneficiary with
whom the physiCian or practitioner has
not previously entered into a private
contract, provided the physician or
practitioner complies with the billing
requirements specified in paragraph (b)
of this section.
(b) When a physician or practitioner

who has not been excluded under sec-
tions 1128,1156,or 1892of the Social Se-
curi ty Act furnishes emergency care
services or urgent care services to a
Medicare beneficiary with whom the
physician or practitioner has not pre-
viously entered into a private contract,
he or she:
(1) Must submit a claim to Medicare

in accordance with both 42 CFR part
424 and Medicare instructions (incl ud-
ing but not limited to complying with
proper coding of emergency or urgent
care services furnished by physicians
and practitioners who have opted-out
of Medicare).
(2) May collect no more than-
(i) The Medicare limiting charge, in

the case of a physician; or
(ii) The deductible and coinsurance,

in the case of a practitioner.
(c) Emergency care services or urgent

care services furnished to a Medicare
beneficiary with whom the physician
or practitioner has previously entered
into a private contract (that is, entered
into before the onset of the emergency
medical condition or urgent medical
condi tion), are furnished under the
terms of the private contract.
(d) Medicare may make payment for

emergency care services or urgent care
services furnished by a physician or
practitioner who has properly opted-
out when the services are furnished and
the claim for services is made in ac-
cordance with this section. A physician
or practitioner who has been excluded
must comply with the regulations at
§1001.1901(Scope and effect of exclu-
sion) of this title when he or she fur-
nishes emergency services to bene-
ficiaries and may not bill and be paid
for urgent care services.

42 CFRCh. IV (10-1-11 Edition)

~405.445 Renewal and early termi-
nation of opt-out.

(a) A physiCian or practitioner may
renew opt-out by filing an affida vi t
'With each carrier with which he or she
would file claims absent completion of
opt-out, provided the affidavits are
filed within 30 days after the current
opt-out period expires.

b) To properly terminate opt-out a
physician or practitioner must:

(1) Not have previously opted out of
Medicare.

(2) Notify all Medicare carriers, with
which he or she filed an affidavit, of
the termination of the opt-out no later
than 90 days after the effecti ve date of
the opt-out period.

(3) Refund to each beneficiary with
whom he or she has privately con-
tracted all payment collected in excess
of:
(i) The Medicare limiting charge (in

the case of physicians); or
(ii) The deductible and coinsurance

(in the case of practitioners).
(4) Notify all beneficiaries with

whom the physician or practitioner en-
tered into private contracts of the phy-
sician's or practitioner's decision to
terminate opt-out and of the bene-
ficiaries' right to have claims filed on
their behalf with Medicare for the serv-
ices furnished during the period be-
tween the effective date of the opt-out
and the effective date of the termi-
nation of the opt-out period.
(c) When the physician or practi-

tioner properly terminates opt-out in
accordance with paragraph (b), he or
she will be reinstated in Medicare as if
there had been no opt-out, and the pro-
vision of §405.425shall not apply unless
the physician or practitioner subse-
quently properly opts out.
(d) A physician or practitioner who

has completed opt-out on or before
January 1, 1999may terminate opt-out
during the 90 days following January 1,
1999if he or she notifies all carriers to
whom he or she would otherwise sub-
mit claims of the intent to terminate
opt-out and complies with paragraphs
(b)(3) and (4) of this section. Paragraph
(c) of this section applies in these
cases.
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40.32 - Payment for Medically Necessary Services Ordered or
Prescribed by an Opt-out physician or Practitioner
(Rev. 160, Issued: 10-26-12, Effective: 01-28-13, Implementation: 01-28-13)

If claims are submitted for a,ny items or services ordered or prescribed by an opt out
physician or practitioner under §1802 of the Act, the Medicare contractor may pay for
medically necessary services of the furnishing entity, provided the furnishing entity is not
also a physician or practitioner that has opted out of the Medicare program.

40.33 - Mandatory Claims Submission
(Rev. 1, 10-01-03)
B3-3044.33

Section 1848(g)(4) of the Act, "Physician/Practitioner Submission of Claims," regarding
mandatory claims submission, does not apply once a physician or practitioner signs and
submits an affidavit to the Medicare carrier opting out of the Medicare program, for the
duration of the physician's or practitioner's opt out period, unless the physician or
practitioner knowingly and willfully violates a term of the affidavit.

1J40.34 - Renewal of Opt-Out ,
(Rev. 160, Issued: 10-26-12, Effective: 01-28-13, Implementation: 01-28- 3)

r.;.
"

A physician or practitioner may renew an opt out without interruption by filing an
affidavit with each Medicare contractor who has jurisdiction over claims the
physician/practitioner would otherwise file with Medicare (as specified in §40.9),
provided the affidavits are filed within 30 days after the curren opt-out pe .ad expires.

40.35 - Early Termination of Opt-Out
(Rev. 160, Issued: 10-26-12, Effective: 01-28-13, Implementation: 01-28-13)

If a physician or practitioner changes his or her mind after the Medicare contractor has
approved the affidavit, the opt-out may be terminated within 90 days of the effective date
of the affidavit. To properly terminate an opt out, a physician or practitioner must:

• Not have previously opted out of Medicare;

• Notify all Medicare contractors, with which the physician or practitioner filed an
affidavit, of the termination of the opt-out no later than 90 days after the effective date of
the opt-out period;

• Refund to each beneficiary with whom the physician or practitioner has privately
contracted all payment collected in excess of:

o The Medicare limiting charge (in the case of physicians or practitioners); or
The deductible and coinsurance (in the case of practitioners).o



If a physician/practitioner has opted out of Medicare, the physician/practitioner must use
a private contract for items and services that are, or may be, covered by Medicare (except
for emergency or urgent care services (see §40.28)). An opt-out physician/practitioner is
not required to use a private contract for an item or service that is definitely excluded
from coverage by Medicare.

A non-apt-out physician/practitioner, or other supplier, is required to submit a claim for
any item or service that is, or may be, covered by Medicare. Where an item or service
may be covered in some circumstances, but not in others, the physician/practitioner, or
other supplier, may provide an Advance Beneficiary Notice to the beneficiary, which
informs the beneficiary that Medicare may not pay for the item or service, and that if
Medicare does not do so, the beneficiary is liable for the full charge. (See §§40, 40.24)

40.9 - Requirements of the Opt-Out (fidavit ,J'
(I~ev. .16'0,l~)~sued:.10-26-12, J~ffective: 01-28 ...13, lnzplenzentatioll: (Jl-28-13)

Under 1802(b )(3)(B) of the Act, a valid affidavit must:

• Be in writing and be signed by the physician/practitioner;

• Contain the physician's or practitioner's full name, address, telephone number,
national provider identifier (NPI) or billing number (if one has been assigned), or, if an
NPI has not been assigned, the physician's or practitioner's tax identification number
(TIN);

• State that, except for emergency or urgent care services (as specified in §40.28),
during the opt-out period the physician/practitioner will provide services to Medicare
beneficiaries only through private contracts that meet the criteria of §40.8 for services
that, but for their provision under a private contract, would have been Medicare-covered.servIces;

• State that the physician/practitioner will not submit a claim to Medicare for any
service furnished to a Medicare beneficiary during the opt-out period, nor will the
physician/practitioner permit any entity acting on the physician' s/practitioner' s behalf to
submit a claim to Medicare for services furnished to a Medicare beneficiary, except as
specified in §40.28;

• State that, during the opt-out period, the physician/practitioner understands that
the physician/practitioner may receive no direct or indirect Medicare payment for
services that the physician/practitioner furnishes to Medicare beneficiaries with whom the
physician/practitioner has privately contracted, whether as an individual, an employee of
an organization, a partner in a partnership, under a reassignment of benefits, or as
payment for a service furnished to a Medicare beneficiary under a Medicare Advantage
plan;



• State that a physician/practitioner who opts out of Medicare acknowledges that,
during the opt-out period, the physician's/practitioner's services are not covered under
Medicare and that no Medicare payment may be made to any entity for the
physician' s/practitioner' s services, directly or on a capitated basis;

• State on acknowledgment by the physician/practitioner to the effect that, during
the opt-out period, the physician/practitioner agrees to be bound by the terms of both the
affidavit and the private contracts that the physician/practitioner has entered into;

• Acknowledge that the physician/practitioner recognizes that the terms of the
affidavit apply to all Medicare-covered items and services furnished to Medicare
beneficiaries by the physician/practitioner during the opt-out period (except for
emergency or urgent care services furnished to the beneficiaries with whom the
physician/practitioner has not previously privately contracted) without regard to any
payment arrangements the physician/practitioner may make;

• With respect to a physician/practitioner who has signed a Part B participation
agreement, acknowledge that such agreement terminates on the effective date of the
affidavit;

• Acknowledge that the physician/practitioner understands that a beneficiary who
has not entered into a private contract and who requires emergency or urgent care
services may not be asked to enter into a private contract with respect to receiving such
services and that the rules of §40.28 apply if the physician/practitioner furnishes such.servIces;

• Identify the physician/practitioner sufficiently so that the lt1ellicare contractor can
ensure that no payment is made to the physician/practitioner during the opt-out period;
and

• Be filed with aillvie(/icure conlrUc'for\ who have jurisdiction over claims the
physician/practitioner would otherwise file with Medicare and be filed 0 later than 10
days after the first private contract to which the affidavit a lies is entered into.

----~""~

40.11 - Failure to Maintain Opt-Out
(Rev. 160" Issued: 10-26-12, EJJective: 01-28-13., Implementatiotl: Ol-2t)-J3)

A. Failure to maintain opt-out

A physician/practitioner fails to maintain opt-out under this section if during the opt-out
period one of the following occurs:

• The physician/practitioner has filed an affidavit in accordance with §40.9 and has
signed private contracts in accordance with §40.8 but, the physician/practitioner
knowingly and willfully submits a claim for Medicare payment (except as provided in
§40.28) or the physician/practitioner receives Medicare payment directly or indirectly for
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